Huskeliste før katten kommer hjem.Har du allerede en eller flere katte i forvejen, så har du sikkert også alle de ting, som en kat har behov for..og lidt til :-)

Er det din første kat, er her en liste over, hvad der er godt at have parat, før din nye kat flytter ind:

Transportkasse - køb den stor fra start og vælg en robust model. Transportkassen kan med fordel stilles et hyggeligt sted, så katten kan bruge den som hule og kende den som et trygt sted. 

Kattebakke - en overdækket kattebakke kan stå de fleste steder og katten kan ordne sine privatanliggender i fred. Gruset spredes ikke så nemt og lugtgener mindskes. 

Kattegrus
- killinger herfra vil være vant til klumpende grus. Bakken er nem at ordne, da klumperne let sorteres fra det ubrugte grus. 

Kattegræs/Stuebambus
: Hjælper katten til bedre velfærd.
Kattegræs er uundværligt for indendørs katte, da de ikke har naturlig adgang til alm. græs.
Kattegræs hindrer, at katten spiser af dine potteplanter.
Hjælper samtidig katten til at udskille kattebolde i maven.
Desuden indeholder kattegræs folinsyre, der er vigtigt for kattens helbred.

Får katten ikkke adgang til enten kattegræs el. stuebambus, kan den i afmagt begynde at spise husetes planter, der måske er giftig. Mange almindelige potteplanter er faktisk giftige for katte - sørg derfor, at lejlighedskatten altid har adgang til friskt kattegræs/stuebambus
(kattegræs har ikke noget med græs at gøre, men er hvede frø.. så har man hest, så kan man med fordel tage en håndfuld hvede med hjem.. og så selv så det i potter ;)
Det er min erfaring at kattene meget hellere vil have stuebambus, ja de ELSKER det :)
Stuebambus kan købes føtex eller i andre supermarkeder
Stuebambus ser sådan her ud
KLIK HER

Zolack  en pasta til, at holde kattens mave i ballance (hvis den skulle have lidt blød/tynd mave) + kattemalt mod hårbolde

Mad og vandskål - gerne i tung keramik, så flyttes de ikke så nemt rundt på. Plasticskåle kan i nogle tilfælde give katten acne.

Du skal forinden have fundet en fast plads til dens mad og bakke, da det ikke er ting, der skal rykkes rundt med i tide og utide. Placer endelig ikke kattebakken i nærheden af foderskålene!


Foder - du vil få en portion af kattens vante foder med herfra. Ønsker du at benytte et andet foder, så væn katten langsomt til det ved at blande det vante foder mere og mere op med det nye. Det er vigtigt at bruge et lødigt foder, der passer til kattens alder og øvrige tilstand. Køb foder hos dyrehandel eller dyrlæge - det du kan købe i supermarkederne er ikke godt nok. 

Kradsetræ - en gulv til loft model er også ofte et yndet aktivitetscenter og udkigspost. Mindre kan gøre det, men det skal minimum være så højt, at katten kan strække sig helt ud op ad det. 

Kam og karte - hold dig langt væk fra plastic og nylon, det gør pelsen elektrisk. Invister hellere i en god bredtandet stålkam, evt med teflonbelægning, og en lille karte med metaltænder.
 
Legetøj - ikke nødvendigvis købt i dyre domme, det kan sagtens være små papirbolde, en selvstjålet hårelastik eller en fjer. Papkasser, evt med udklippede huller til fangeleg, er altid et sikkert hit og kan smides ud, når de har udtjent deres formål. 

Gå dit hjem igennem med kritiske øjne: Persiennesnore, legetøj der hænges op, ledninger etc.: Killinger har en vis evne til at opsøge de mest farlige steder i et hjem. Alt hvad der hænger frit og dasker rundt, synes killinger er herligt legetøj, så det er også noget man bør tænke over.


Gå husets planter igennem - flere af vores yndede stueplanter er giftige for katte - se en liste her. Køb evt kattegræs eller en stuebambus, som de fleste katte ynder.
Har du ikke allerede læst alle de kattebøger du har kunnet komme i nærheden af, så anbefaler jeg, at du går på biblioteket og låner Politikkens Kattebog - her kan du finde stort set alt om katten fra killing til voksen kat. 


Katte må aldrig få mælk, da de mangler laktosen til at nedbryde laktose i mælken, det kan give katten kraftig diaré at få mælk.

Alt foder skal have stuetemperatur, og må ikke komme direkte fra køleskabet, da det kan give diaré.

Husk at katten ikke må få kogte kyllingeben o.lign da de fleste ben splinter og kan gøre stor skade på katten tarm.


PAS PÅ!    
                                                    


Wc brættet skal altid være slået ned. En killing kan falde i toilettet og kan ikke komme op igen og vil drukne.

Smæk ikke med dørene, killinger elsker at lege fangeleg i dørsprækken bag døren.

Tråde, elastikker og gavebånd
er kattes ynglings spise men giver tarmstop. Kommer der en tråd ud gennem numsen må du ikke hive det ud, da tråden kan skære tarmen over. Klip derfor tråden over så tæt på katten som muligt og kontakt dyrlægen.

Sølvpapir kan give katten forgiftning.

Plastikposer, elsker katten at kravle ind i, men de kan blive kvalt af iltmangel.

Pas på opvaskemaskiner, tørretumblere, vaskemaskiner og åbne skabe, tjek for katte inden du lukker lågen, de elsker at opholde sig de mærkeligste steder.

Rodalon er godt til at rengøre steder hvor katten har efterladt et visitkort, men selve rodalonen er meget giftig for katten og kan få dødelige udfald. GÅ ALDRIG FRA TÆNDTE STEARINLYS !
 
katten er af natur nysgerrig og kan brænde sig meget.

HUSK derudover også, at katten skal have mad stående fremme altid - Katten er småtspisende, den spiser sig ikke mæt ved hvert måltid... det vil sige den går og nipper til sin mad dagen/natten igennem... sådan gør den også i naturen. Ved at give katten mad f.eks 2 gange om dagen går man imod dens natur.